24*7 NOODGEVAL

Optimaliseer uw verwarming: tips voor temperatuurregeling

Het instellen van de juiste temperatuur in uw huis kan een aanzienlijke invloed hebben op uw comfort en energieverbruik. Hier zijn enkele handige tips om uw verwarming efficiënt te gebruiken en tegelijkertijd uw kosten te verlagen:

1. Pas de temperatuur aan in functie van de ruimte

Het kiezen van de juiste temperatuur voor elke kamer is cruciaal. Overweeg deze aanbevolen temperaturen:

  • 23°C in de badkamer (alleen tijdens gebruik)
  • 20°C in de woonkamer, eetkamer, werkruimte en kinderkamers (tijdens huiswerk)
  • 18°C in de keuken
  • 16°C in de slaapkamers

Een temperatuur tussen 20°C en 21°C wordt over het algemeen beschouwd als optimaal voor gezondheid en comfort. Vergeet niet de verwarming uit te schakelen in ongebruikte ruimtes om energie te besparen, maar zorg ervoor dat deze ruimtes vorstvrij blijven in de winter.

2. Verlaag de temperatuur ’s nachts en bij afwezigheid

Bespaar energie door de thermostaat een uur voor het slapengaan naar 14 à 16°C te verlagen. Doe dit ook wanneer u overdag niet thuis bent. U kunt dit automatiseren met een programmeerbare thermostaat met een ingebouwde regelklok.

3. Kies voor automatische regelingen

Overweeg het installeren van automatische regelingen voor uw verwarmingssysteem. Een temperatuurregeling per ruimte is vaak efficiënter dan een centrale regeling.

4. Verlaag de temperatuur van uw boiler

U kunt energie besparen door de temperatuur van uw boiler te verlagen tot 40°C voor dagelijks gebruik, zoals douchen of baden. Om bacteriegroei te voorkomen, kunt u het warme water opslaan bij een temperatuur van 65°C of een regeling gebruiken die regelmatig de temperatuur verhoogt om bacteriën te doden.

Door deze eenvoudige tips te volgen, kunt u niet alleen uw comfort verbeteren, maar ook uw energieverbruik verminderen en kosten besparen. Optimaliseer uw verwarmingssysteem vandaag nog voor een gezellige en efficiënte leefruimte.

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Andrew Jervis

Andrew Jervis, oprichter van Aservis, brengt meer dan 20 jaar technische expertise naar de verwarmingsbranche.